Skolkurser

F.S.G har stor erfarenhet av att hålla kurser på skolor, arbetsplatser och föreningar. Sedan 2012 har vi  blivit upphandlade av flera av Göteborgs stadsdelar och varit ute på många högstadieskolor. Vi kommer gärna även till er skola!

Här kan ni ta del av vårt kursupplägg:

Vi utgår från en feministisk analys av samhället, och vårt mål är att tjejer ska få ökad självkänsla och ökat självförtroende och att alla tjejer som går kurser hos oss ska veta att de är värda att försvara.

Vårt arbetssätt är inriktat på praktiska övningar i form av slagtekniker, enkla rollspel och värderingsövningar. Under en kurs inkluderar vi följande tre delar:

  1. Vi lär ut fysiskt självförsvar i form av enkla slag och rörelseövningar samt verbalt självförsvar. Rösten är viktig både som ett sätt att ta sig ur farliga situationer, men också för att hävda sig i vardagen. Det är vanligt att instruktören med hjälp av mitsar, låter gruppen prova på slag mot känsliga delar på kroppen för att på så sätt ta sig ur en våldsam situation. Andra exempel på övningar är att gå igenom lätta tekniker för hur man stöter bort någon som står för nära, antingen med röst, kroppsspråk eller slag där det är befogat. Vi avråder från att använda vapen (inkluderat ”pepparspray” nycklar mellan fingrarna etc.), utan enbart använda sig av den egna kroppen. Gränssättningsövningar och rollspel där könsrollerna problematiseras är också vanligt i den här delen av passet. Fysiskt självförsvar och mentalt självförsvar hänger ihop, när deltagaren känner att den är värda att försvara  kommer den också med större sannolikhet att försvara sig (verbalt eller fysiskt) både vid icke-våldsamma och våldsamma situationer.
  2. Vår teoretiska del innefattar juridik och feministisk teori. Berit Ås härskartekniker är ett vanligt inslag. Vi tar upp fakta kring sexualiserat våld, allt från tafsningar till våldtäkt, och hur det påverkar samhället i stort samt var man kan vända dig för att få stöd och hjälp.
  3. Den tredje delen är till för att skapa systerskap och problematisera könsmaktsordningen. Där använder vi oss ofta av värderingsövningar för att de som deltar på kursen själva ska få diskutera och komma fram till gemensamma lösningar. Vilken mängd teori och vilka slags diskussioner som instruktören använder sig av beror givetvis på sammansättningen av gruppen.

Vanliga frågor

Hur långt bör en kurs vara? – Rekommenderat är att en lektion är minst 1 timme. Vanligt är att vi ses en gång i veckan vid 6 tillfällen.

Hur många elever kan det vara i en grupp? – Vi vill ej att elevantalet överstiger 16 elever. Detta för att diskussionsklimatet ska bli bra och rummet ska kännas så tryggt som möjligt.

Vad för lokal behöver ni? – Vi behöver en del golvyta. Ett vanligt klassrum går bra, så länge bord och stolar lätt kan flyttas. Är det mycket insyn in i klassrummet/lokalen så behöver det kunna åtgärdas.

Obligatoriskt eller frivilligt?  – Ni som skola väljer själva om ni vill schemalägga kursen som obligatorisk för alla tjejer eller på elevens val. Det finns för- och nackdelar med båda.

Ska klassföreståndaren vara med? – Klassföreståndare eller annan lärare bör ej vara med under lektionerna, (assistenter är ett självklart undantagna, men diskutera gärna med oss innan). Vill skolan ha sin egen personal på plats rekommenderar vi att det, i sådana fall, är skolkuratorn. Om så önskas lämnar vi en kort rapport efter varje lektion till vår kontaktperson på skolan. Vi kommer gärna och berättar om vår verksamhet för personal och föräldrar.

Har ni verksamhet för killarna? – F.S.G har ingen verksamhet för killar.  Däremot tycker vi att det är viktigt att inte glömma bort killar i jämställdhetsarbete. Vi kan varmt rekommendera metodmaterialet Machofabriken och Män för jämställdhet.

Om vi har bokat och behöver boka om – hur gör vi då? – Ombokning av en lektion sker senast 48 timmar innan till vår telefon eller mail. Om inte, så tas full avgift ut.

Vi måste avboka hela kursen! – Avbokning av kurs görs senast 3o dagar innan kursstart. Senare avbokning kommer att faktureras med full avgift. Att omboka är såklart alltid möjligt om det sker enligt ovanstående förfarande.

Hur bokar vi? – Skicka ett mail till sjalvforsvar.goteborg@gmail.com, föreslå gärna datum direkt så gör vi vårt bästa för anpassa oss till era behov. Skicka med faktureringsadress i din bokning då faktureringen sker direkt vid kursbokningen.

Be gärna oss om en offert!

I stadens budget för båda 2015 och 2016 står det skrivet att- ”Skolan ska erbjuda kurser i feministiskt självförsvar.”